Dossier: Sven Prins - Alle nieuws en updates

Sven Prins vermoord

Liquidatie: Sven Prins

Vrijdagavond 25 september 2015, een rustige woonwijk in Heerlen. Een gewonde man rent een voortuin binnen, achtervolgd door een schutter met een automatisch wapen. Het ratelende geluid van een mitrailleur doorbreekt de avondstilte. Tientallen kogels doorzeven de vluchtende man en de voorgevel van de woning. De Limburgse crimineel Sven Prins (30 jaar) zakt in elkaar en sterft ter plekke.

Laatste update dossier: 01-09-2016 om 14:33 uurAchtervolging en schietpartij

Het had een scène kunnen zijn uit de videogame ‘Grand Theft Auto’: de ongelijke strijd tussen Sven Prins en zijn moordenaars. De Limburger rijdt in zijn geboorteplaats Brunssum als de eerste kogels op zijn Kia Picanto afgevuurd worden. Hij slaat nog op de vlucht, maar kan onmogelijk ontkomen aan de snelle – gestolen – Golf GTI van zijn belagers. Op de rotonde aan de Akerstraat – de gemeentegrens tussen Brunssum en Heerlen – raakt een tweede salvo zijn auto. Prins weet de auto nog te verlaten en bereikt te voet de voortuin van een vrijstaande villa. Daar worden hem de genadeschoten toegediend en bezwijkt hij aan zijn verwondingen. Zijn bijrijder “Nicky” komt er met lichte verwondingen vanaf en wordt door een voorbijganger naar het ziekenhuis gereden. Naar verluidt wilden hij en Sven gaan stappen in Duitsland.

Vluchtauto liquidatie Sven Prins

De vlucht naar België

Sven Prins is door twee schutters onder vuur genomen, één met een handvuurwapen en één met een automatisch wapen. Samen met de bestuurder van de vluchtauto zijn zij na de schietpartij de grens over gevlucht naar België. Bij een parkeerplaats in Houthalen, nabij vakantiepark de Hengelhoef wordt de auto in brand gestoken en stappen de daders waarschijnlijk over op een ander voertuig. Al snel na de moord treft de politie de uitgebrande Golf GTI aan. Deze blijkt een kleine twee maanden eerder in Brunssum gestolen. Tijdens de uitvoering van de liquidatie was de auto waarschijnlijk van Duitse platen voorzien, iets wat in het Limburgse grensgebied niet in het oog loopt.

ced4434c77.png

Wie was Sven Prins?

De bruut vermoorde Brunsummer begaf zich volgens politiebronnen in het Limburgse drugsmilieu. Het feit dat hij zich in de ongepantserde Kia Picanto van zijn moeder voortbewoog, doet vermoeden dat hij daarin geen prominente rol speelde. Desondanks had hij vijanden en raakte hij regelmatig in gewelddadige conflicten verzeild. Een aantal jaar eerder werd hij al eens beschoten en twee weken voor zijn dood zou hij bij een schotenwisseling zijn betrokken. Sven Prins zou daarbij ook zelf hebben geschoten, aldus de politie.

Afbeelding: Google Maps
Op de dag van zijn moord, zou in frietkot “Ôs Sjefke” in Brunssum een ruzie zijn geweest van een aantal onbekende personen. Hoewel Sven Prins hierbij niet aanwezig was, zou de ruzie wel om hem zijn gegaan. Onwaarschijnlijk is dat dit de directe aanleiding voor de liquidatie is geweest. De uitvoering van de moord lijkt zo professioneel dat deze onmogelijk in een paar uur gepland kan zijn. Daarbij was de vluchtauto ook al twee maanden eerder gestolen. Duidelijk is wel dat Sven Prins een omstreden figuur was, die al lange tijd in conflict verkeerde met personen die geweld niet schuwen. Zijn moord is daarvan het ultieme bewijs.


Drie Antillianen aangehouden

Na een lange periode van stilte kwam er begin augustus 2016 beweging in de zaak. De politie maakt bekend dat er op maandagochtend 8 augustus vier verdachten gearresteerd zijn in de zaak: drie mannen uit Brunssum en een Amsterdammer. De drie aangehouden Brunsummers zijn de Antillianen Johnny B. (38) alias Chanel, Jurunda ‘Pajo’ T. (31) en Sergio ‘De Lange’ K. (36). De laatste, een 27-jarige man, werkt volgens de politie als wapenhandelaar samen met de Antillianen. Als reden voor zijn aanhouding is ‘overtreding van de wapenwet’ opgegeven.


Opmerkelijk is dat beelden van Google Street View van “Ôs Sjefke” een aantal Antilliaanse types laten zien voor de “Friture”. Louter een toevalligheid? Nadat bij de vier verdachten huiszoeking is gedaan, zijn er later op maandag nog eens vier Brunsummers aangehouden. Deze twee mannen en twee vrouwen zijn aangehouden vanwege overtredingen van de Opiumwet en Wet Wapens en Munitie en zijn wellicht niet direct betrokken bij de liquidatie van Sven Prins. Drie van hen stonden twee dagen later weer op straat.

Link met Limburgse moordverdachte

In september werd bekend dat de 48-jarige Limburger Jeu R. is aangehouden op Schiphol. Hij wordt samen met een jongere man uit Susteren verdacht van de mislukte moordaanslag op paardenhandelaar Jan S. uit Stevensweert. Zijn naam zou ook opduiken in het dossier rond de liquidatie van Sven Prins. De Telegraaf meldt op gezag van politiebronnen dat beide zaken aan elkaar gelinkt zouden zijn. Jan S. is verdacht geweest in weer een andere moordzaak in het Limburgse en is veroordeeld in een grote fraudezaak in Amsterdam

Afluisteren

Verdachten loslippig tegen undercover agent

Op basis van de informatie die justitie in de dagen na de aanhouding naar buiten brengt, lijkt het er slecht uit te zien voor de verdachten. Blijkbaar had de politie ze na de moord al snel in het vizier als mogelijke daders. Een undercoveragent infiltreerde in de vriendengroep van de drie Antillianen en wist veel belastende feiten boven tafel te krijgen. Niet alleen deden ze uitgebreid de motieven voor de moord uit de doeken, ook verkochten ze zwaar wapentuig aan de politie-infiltrant: een handgranaat en mitrailleur. De Antilliaanse kletsmajoors bespraken veel van hun criminele handel en wandel over de telefoon – ongetwijfeld tot genoegen van de afluisterende politie.


Het drietal zou zelfs “trots” aan de undercover agent hebben verteld hoe ze Sven Prins liquideerden. Met een miltailleur en een Glock handvuurwapen zou hij execution style zijn afgemaakt. De politie-infiltrant kocht wapentuig van de Antillianen om zo hun vertrouwen te winnen.

Langlopende vete met Johnny

Uit een – niet te verifiëren – verhaal dat Martin Kok van Vlinderscrime optekent uit de mond van een insider, komt naar voren dat de vermoorde Sven Prins een langlopend conflict zou hebben met verdachte Johnny B. Naar verluidt zouden Sven en Johnny in het verleden bevriend zijn geweest. De vriendschap bekoelde en de situatie escaleerde in 2008. Johnny B. en twee kompanen zouden Sven in elkaar hebben geslagen, waarop deze korte tijd later wraak zou hebben genomen door Johnny neer te schieten. Sven Prins zou 5 jaar gevangenisstraf hebben gekregen.

Sven Prins Brunssum

Drugshandel en doodsbedreigingen

Na terugkeer uit de gevangenis zou Sven Prins zich zijn gaan toeleggen op drugssmokkel. Eerst in de wiet en later een cokelijn, aldus wederom Vlinderscrime. Het verhaal rondom Johnny B., zou hij evenwel niet achter zich hebben kunnen laten. Na een langere periode van bedreigingen, waarbij Sven onder andere kogels in de brievenbus van ‘Chanel’ zou hebben achtergelaten, vond laatsgenoemde het welletjes. Johnny B. wilde voorgoed van zijn kwelgeest Sven Prins verlost zijn. Daarom zou hij met zijn twee kompanen een liquidatiepoging hebben beraamd en uitgevoerd op 25 september 2015.

“Als je iets flikt, kun je dit verwachten”

De Limburger komt – op basis van politiebronnen – met een andere lezing. Niet een conflict met Johnny ‘Chanel’ B. zou het hoofdmotief zijn voor de liquidatie, maar Sven Prins zou Jurandy T., alias ‘Pajo’, iets hebben “geflikt”. Wat er precies is voorgevallen, vermeldt het verhaal niet. Er lijkt een machtsstrijd te zijn geweest waarbij Sven en Pajo zich als rivalen hebben opgeworpen. Volgens de Antillianen zou Sven Prins zich als de “Prins van Brussum” hebben gedragen, maar was de eigenlijke ‘koning’ in de mijnstad Jurandy T. ‘Payo’ kon zich maar op één manier bewijzen als de sterke man in het drugsmilieu van Parkstad: door af te rekenen met Sven Prins. “Die moest kapot”, zo zeiden de Antillianen tegen de politie-infiltrant.

Wordt vervolgd

De Limburgse politie heeft een knappe prestatie geleverd met haar undercoveronderzoek. Er lijkt weinig twijfel over te zijn, dat de moordenaars van Sven Prins de drie Antillianen vrienden zijn. Op dit moment zijn er nog verschillende theorieën over het motief voor de liquidatie. Deze intrigerende zaak zal ongetwijfeld nog een aantal wendingen te zien geven. De grote vraag daarbij is of het Antilliaanse trio (en hun Amsterdamse handlanger) ter zitting net zo spraakzaam zullen zijn als tegen de politie-informant.


Volg Alles over Misdaad voor alle updates rond de moord op Sven Prins. Zie hieronder het overzicht van de meest recente nieuwsberichten van alle misdaadsites in dit dossier.


Recente nieuwsberichten over Sven Prins :


To Top